2016. május 7., szombat

13 jó tanács a kiegyensúlyozott alváshoz


Tudtad?
A brit orvosi folyóirat, a British Medical Journal honlapján az olvasható, hogy bár súlyos álmatlanság esetén valóban gyógyszerekre lehet szükség, azok nem szüntetik meg a rendellenesség okát, ráadásul mellékhatásai is vannak. A legtöbben gyógyszer nélkül is segíthetnek önmagukon, ha az alábbi jó tanácsok némelyikét megfogadják. Érdemes a hálószobát hűvösen tartani, gyakran szellőztetni, és jól besötétíteni. Lefekvés előtt célszerű kerülni a nehéz ételeket és a koffein tartalmú italokat. Éld a megszokott életed akkor is, ha rosszul telt az éjszaka, s ha egy kis szundításra van szükséged, az ne tartson tovább 30 percnél!

Tippek a jó alváshoz:
1. Elektronika kikapcs!
Minden elektromos eszköz kék fénye árthat az alvásunknak (pl.: mobil telefon, táblagép, éjjeli óra). Kapcsold ki a Tv-t, számítógépet! Nem előnyös abban a szobában aludni, amely tele van elektromossággal.
2. Szundi!
Hogy ha elálmosodunk napközben, szundítsunk, viszont lehetőleg a nap korai szakaszában és csak 20-30 percig. A nap második szakaszát próbáljuk átvészelni, egy sétával, sok víz fogyasztásával és hívjuk fel egy barátunkat – élénkítő lehet!!
3. Láb párna!
A derék fájdalom, lehet nem annyira erős, hogy felébresszen éjszaka, viszont az enyhe fajdalom zavarhatja a mély, pihenhető alvás szakaszait. Hogy ha oldalt fekszel, tegyél egy párnát a két lábad közé, hogy ha háton alszol, akkor a térdeid alá.
4. A matrac!
A matrac is lehet oka a rossz alvásnak. Idővel penész, por atka ürülék kerülhet a matracba. Próbáljuk meg a lehető leghatékonyabban kitisztíttatni.
5. Koffein!
Déltől iktasd ki a koffeint. Még a csokoládéban található mennyiség is zavaró hatással lehet az alvásra. Nézd meg mindennek az összetételét, pl. fogyókúrás tabletták is szoktak tartalmazni koffeint.
6. Mozgás!
A mozgás jótékony hatással van az alvásra! Lefekvés előtt 3-4 órával már ne végezzünk edzést. Nem feltétlenül kell megterhelő fizikai mozgást végezni, lehet sétálni, jogázni vagy tai chi gyakorlatokat csinálni.
7. Éjszakai evés…
Ne együnk nehéz ételeket és ne együnk sokat este! Lefekvés előtt a étel túlterheli az emésztőrendszert és befolyásolja az alvás minőségét. Együnk este könnyű ételeket és legalább 2 órával lefekvés előtt.
8. VÍZ!!!
Lefekvés előtt sok folyadékot ne igyunk, mert lehet, felébredünk éjszaka, hogy kimenjünk a mosdóba. Inkább reggel, rögtön ébredést követően igyunk meg min. 2 dl. tiszta vizet, hogy pótoljuk az éjszakai vízhiányt.
9. Tiszta elme!
Szabadítsd meg az elméd a zavaró, stresszes gondolatoktól, legalább pár órával lefekvés előtt. Az „agyalás” nem biztos, hogy pont este fogja megoldani az adott problémát, inkább olvass egy érdekes könyvet, meditálj, hallgasd a kedvenc zenéid vagy vegyél egy forró fürdőt.
10. Rendszeresség
Nem csak a gyerekeknek van szükségük a rendszerességre. Próbáljunk meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni, alkalmazkodva a saját biológiai ritmusunkhoz.
11. A szóba hőmérséklete…
Próbáljunk egyenletes hőmérsékletet teremteni a hálószobában. Hogy ha pontosak akarunk lenni, akkor ez 18,3 fok. A kutatók szerint ez a hálószoba ideális hőmérséklete, ilyen hőfokon lesz tökéletes az éjszakai pihenés.
12. Gyógynövények
Lefekvés előtt igyunk egy pohár nyugtató kamilla teát, vagy a macskagyökér (valeriana) kivonatát szintén évszázadok óta használják alvászavarokra.

13. És hogy ha ez mind mégsem elég, próbáld ki a SevenPoint2 Alkaline Booster  lúgosító étrendkiegészítőjét, amely szintén segít egy minőségi, pihentető alvást elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése